Zupa szparagowa w/g Bożenki

Składniki

  • Grubsze końcówki od zielonych szparagów ( z dwóch pęczków)
  • Cielęcinka 400 g
  • Trzy niewielkie marchewki
  • Jedna pietruszka z nacią
  • Pół małego selera z nacią
  • Mały por
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • Liscie laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, koper do posypania,
  • śmietana,
  • grzanki

Przygotowanie

Mięso szumujemy, dodajemy zieleninę i marchewki, gotujemy pół godziny z przyprawami. Dodajemy szparagi i pokrojone w kostkę ziemniaczki. Gotujemy 20 minut. Wyciągamy zielsko i przyprawy. Blendujemy szparagi z kartofelkami.

Mięso pokrojone w kostkę układamy na dnie talerza, zalewamy kremem, posypujemy grzankami, śmietaną polewamy, koperek sypiemy i konsumujemy.

Mmmmmmm….pycha.