Schab z dziczyzny w pończosze

Składniki

  • 1kg mięsa

Przygotowanie

  • Opłukany schab wytrzeć
  • I Marynata 1/2 szklanki cukru natrzeć schab i odstawić w naczyniu do lodówki na 48 godzin – odlewać sfarbowaną wodę, w międzyczasie, po 24 godzinach obrócić.
  • Obetrzeć ręką.
  • II Marynata 1/2 szklanki soli i 1/2 łyżeczki soli peklowej schab umyć z cukru wysuszyć natrzeć mieszanką soli odstawić na 48 godzin, w międzyczasie obrócić.
  • Obetrzeć ręką
  • III Marynata:  młotkowane: pieprz i ziele angielskie,  mielony liść laurowy,  czosnek
  • Schab umyć z soli natrzeć przyprawami odstawić na 48 godzin
  • Po 48 godzinach włożyć schab w pończochę powiesić w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu. Suszyć min 4 doby.